Θάσος: Το Πράσινο νησί

FeaturedThassos

Το νησί της Θάσου είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την Ελλάδα!

Σε αντίθεση με ορισμενα αλλα νησιά, το νησί της Θάσου έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα πέρα από όμορφες παραλίες και γαλανα νερά.

Πραγματικά διατηρεί όλα τα στοιχεια του Ελληνικου πολιτισμου και της Ελληνικης παράδοσης που έχουν χαθεί απο πολλα Ελληνικά νησιά. Στο νησί μπορεί κάποιος να δει μνημεία τα οποία διατηρούνται από τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, όπως τα τείχη του οχυρού της αρχαίας πόλης, ο ναός του Απόλλωνα ,το Αρχαιο Θεατρο, την Ακροπολη και το παρεκκλήσι του Διονύσου με τα χορωδιακά μνημεία του.

Ένας σημαντικός λόγος για να επιλέξετε την Θάσο για τις διακοπές σας είναι το γεγονός ότι βρίσκεται τοσο κοντά στα παραλια της Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης και αυτό σας επιτρέπει να κάνετε και άλλες περιηγήσεις σε πολλούς αρχαιολογικούς (και οχι μονον) χωρους και όμορφες πόλεις οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε όλη την Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία).

Η Θάσος είναι ενα απο τα πιο εύφορα νησα του Αιγαίου Πελάγους. Παράγει αναμεσα σε αλλα ελιες(τις μοναδικες θρουμπες Θασου), λαδι, φρούτα, μέλι και κρασί. Η Θάσος έχει πλούσια αποθέματα μεταλλευμάτων. Χαλκό στις περιοχές ‘στρις, Θημωνιά και Θεολόγο, μόλυβδο, άργυρο και ψευδάργυρο στα Λιμενάρια, σίδηρο στην περιφέρεια της Καλλιράχης. Τα διάσημα ορυχεία της Θάσου, όπως επίσης και η ξυλεία για τα ναυπηγεία έδωσαν την αφορμή για την λαμπρή ανάπτυξη, την αίγλη και την πρόοδο κατά την διάρκεια της αρχαιότητας.

Γεωγραφικά Στοιχεία

Η Θάσος βρίσκεται σε μια απόσταση 7-8 μιλίων απέναντι από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μακεδονίας, πολύ κοντά στον Κόλπο της Κεραμωτής και στην εκβολή του Πόταμού Νέστου (Βόρειο γεωγραφικό πλάτος 40o40o, Ανατολικό γεωγραφικό μήκος 24o40o).

Η επιφάνεια της είναι από 393 km² και οι κάτοικοι της ειναι περιπου 13.500 ατομα. Ανηκει στο Νομό της Καβάλας, και αποτελειται 1 Δήμο (Δήμος Θάσου) με 9 Δημοτικα Διαμερισματα. Η Θάσος είναι ορεινη με καταπληκτικες Παραλιες και καλύπτεται από πυκνά δάση με πλατάνια,έλατα, βελανιδιές και πευκα που συχνα καταληγουν μεχρι την ακρη της Θαλασσας . Τα δάση καταλαμβάνουν περίπου το 7/10 από την επιφάνεια του νησιού, ενώ ελαιώνες ευδοκιμούν κατά μήκος όλης της ακτής.

Πως θα φτάσετε.

Με αεροπλάνο: Το νησί δεν έχει αεροδρόμιο, αλλά εξυπηρετείται από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καβάλας. Απο Αθήνα για Καβάλα υπαρχουν πολλές προγραμματισμένες πτήσεις καθημερινά Το αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος” στην Χρυσούπολη είναι 30χμ ανατολικά της Καβάλας. Υπάρχουν επίσης πτήσεις και από σημαντικές Ευρωπαϊκές πόλεις, αρκετές φορές την εβδομάδα. Το αεροδρόμιο είναι 13χμ από το Λιμανι της Κεραμωτής, όπου υπάρχουν πλοία τα οποία θα σας μεταφέρουν στην πρωτεύουσα του νησιού(30 λεπτά).

Με αυτοκίνητο: Υπάρχουν εκπληκτικοί δρόμοι που συνδέουν όλες τις μεγάλες πόλεις της περιοχής. Περίπου 2 ώρες (165χμ) χρειαζεται για να φτάσει καποιος στο Λιμανι της Κεραμωτης με αυτοκίνητο από την Θεσσαλονίκη. Είναι περίπου ο ίδιος χρόνος από εδώ ως την τελευταία Ευρωπαϊκή Πόλη στα ανατολικά, την Αλεξανδρούπολη (174χμ).

Ferryboat: Πλοια συνδέουν το νησί με την Καβάλα (1 ώρα) και με την Κεραμωτή (30 λεπτά). Υπάρχει καθημερινή σύνδεση με ferryboat ανάμεσα σε Καβάλα – Θάσο (17μ), Καβάλα – Πρίνο (13μ), Κεραμωτή – Θάσος (6μ), οπως επεισης Υδροπτερυγα ενώνουν το νησί με την Καβάλα (30 λεπτά).

Με λεωφορείο (Πούλμαν): Μπορείτε να φτάσετε στην Καβάλα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη με τις υπηρεσίες του ΚΤΕΛ Καβάλας .

Με τραίνο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις Ελληνικές Σιδηροδρομικές γραμμές για να ταξιδέψετε στην Δράμα η την Ξανθη . Το ταξίδι διαρκεί περιπου 7.5 ώρες από την Αθήνα.Φτάνοντας στην Δράμαη την Ξανθη παίρνετε το λεωφορείο για την Καβάλα η την Κεραμωτη .

Με πλοίο: Οι ακτοπλοϊκές γραμμές ενώνουν την Καβάλα με τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τον Πειραια , όλη την διάρκεια του χρόνου ,ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η Καβάλα συνδέετε σχεδον με όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Στο Νησί: Υπάρχουν καθημερινά, λεωφορεία τα οποία εξυπηρετούν όλα τα χωριά του νησιου. Το οδικο δίκτυο των 100χμ είναι σε πολυ καλή κατάσταση. Η Θάσος, όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ένα μέρος το οποίο πρέπει να δείτε και να βιώσετε για τουλάχιστον λίγες μέρες από τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, συνδυάζοντας το βουνό με την θάλασσα.

Πηγή: Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Θάσου

Comments are closed.

  • CONTACT DETAILS

    E-mail: stay@ormosp.gr
    Phone: +30 25930 81401
    Mobile: +30 6944 287517

  • Αριθμός Σήματος Λειτουργίας

    1076672